Osteopathie bij kinderen en baby’s
Osteopathie kan net zoals bij volwassenen met succes worden toegepast bij baby's en kinderen. Hier geldt dezelfde regel als in de klassieke geneeskunde namelijk dat het kind geen kleine volwassene is. Er bestaan heel wat typische kinderziektes en aandoeningen, kinderen groeien en veranderen constant en dat maakt dat ieder kind een unieke benadering vergt.
Wanneer er problemen zijn kan dit al beginnen in de buik van de moeder. Wanneer er geen ernstige afwijkingen zijn kan het kind toch bepaalde spanningen ondervinden zoals weinig plaats in de baarmoeder, stuitligging of andere positie in de baarmoeder, trauma van de moeder tijdens de zwangerschap, voeding en roken bij de moeder spelen ook een rol,…
Daarnaast is de geboorte van een baby een heel natuurlijk maar eigenlijk ook een heel traumatisch gebeuren. Het kind moet heel wat trek- en drukkrachten verwerken en het is opmerkelijk hoe het deze krachten met behulp van compensatiemechanismen kan opvangen. Inleiding en afremming van een bevalling, het meeduwen op de buik, gebruik van zuignap of tang, keizersnede, epidurale met verlies van controle over de krachten,… geven vaak extra belasting voor de baby. Ook het opgroeien met het letterlijk vele vallen en opstaan kan allerlei 'letsels' met zich meebrengen die het kind kunnen storen in zijn ontwikkeling.
Met zachte osteopathische behandelingen kunnen deze problemen worden aangepakt. Onopgeloste disfunctie’s die leiden tot mobiliteitsbeperkingen veroorzaken bij vele kinderen en volwassenen problemen en hoe vroeger men erbij is hoe groter de kans dat het lichaam de beperking of de dominantie volledig kan lossen. Via een aantal osteopathische behandelingen wordt het kind in optimale conditie gebracht om tijdens het verdere groeien zelf op problemen te kunnen aanpassen en ze ook te kunnen overwinnen. De veel gebruikte uitspraak 'het zal er wel uitgroeien' is lang nog niet zo gek bedacht alleen heeft het kind soms wat hulp nodig om de mogelijk vastgelopen spanningen en bewegingsbeperkingen te kunnen loslaten.
Osteopathie is echter geen vervanging van de kindergeneeskunde of andere disciplines. Voor een optimaal resultaat is een samenwerking vaak nodig. Naast de klassieke benadering biedt osteopathie kinderen een kans om hun eigen genezings- en verdedigingsmechanismen in werking te stellen om zelf een optimale gezondheid te kunnen herwinnen en te behouden.